Nieuws van Venturelli

Fietsketting schoonmaken

Fietsketting schoonmaken

17 augustus 2015

Om een fietsketting soepel te laten draaien, heeft deze onderhoud nodig. Met name bij fietsen met een derailleurversnelling en zonder enige bescherming is dit zeker belangrijk. De olie die ervoor zorgt dat de ketting soepel draait, werkt ook als een magneet op stof en vuil, wat er voor zorgt als je de fietsketting niet tijdig schoonmaakt en smeert, dat deze niet soepel loopt. Het regelmatig schoonmaken van je fietsketting is dan ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud.

Fietsketting schoonmaken

Een schoonmaakset bestaat uit ontvetter, smeermiddel of wasbenzine, kettingreinigingsmiddel, werkhandschoenen, een doek en karton om de vloer of de tuintegels mee te beschermen.

Als je de fietsketting van een fiets met een gesloten kettingkast wil smeren, moet eerst de kettingkast geopend worden. De plek waar deze geopend kan worden, zit meestal aan de binnenkant.

Ligt de kettingkast open, dan kun je aan de slag gaan met het verwijderen van het vuil op de ketting en de oude laag smeer met het kettingreinigingsmiddel of de wasbenzine.

Gebruik hiervoor geen hogedrukspuit omdat er aan de binnenkant van de schakels vet zit, wat moet blijven zitten. Neem een doek en doe in het midden wat van het reinigingsmiddel of de wasbenzine, laat de ketting draaien met de trappers (de fiets dus ondersteboven zetten) en wrijf in de tussentijd stevig met de doek en het reinigingsmiddel langs de ketting.

Fietsketting smeren

Als de ketting droog is, kun je beginnen met het smeren. Doe dit bij voorkeur ook draaiend. Je kunt hiervoor een spuitbus gebruiken of een flesje en een doek. Het nadeel van een spuitbus is dat deze het meeste ernaast spuit. Je kunt voor kettingen met een dichte kettingkast een dikkere smeerolie gebruiken dan voor derailleurkettingen.

Reserveer een test moment

Reserveer

Zoek een Venturelli dealer dichtbij, in je buurt

voeg je postcode in en we vinden alle dealers in je buurt.

Download de Venturelli Catalogus

Download