Nieuws van Venturelli

Fietsroutes in de kijker: Ontdek de Antwerpse highlights met de Velo!

Fietsroutes in de kijker: Ontdek de Antwerpse highlights met de Velo!

01 februari 2021

Een fietstocht langs de hoogtepunten van Antwerpen die slechts 26 kilometer lang is… Dat kan niet! Toegegeven, niet alle parels van de Scheldestad maken deel uit van deze tour. Maar met de Velo Highlighttour kom je wel langs bijna 40 Antwerpse toppers. Deze fietstocht is gemaakt op maat van Velo-gebruikers. Bij elke bezienswaardigheid vind je een Velo-station in de buurt. En je hebt altijd voldoende tijd om een of meerdere bezienswaardigheden vanop je fiets te bekijken gedurende het gratis halfuur. We nodigen je uit om effectief ook van de fiets te stappen. Verschillende bezienswaardigheden kan je bezoeken. En heel vaak vind je smakelijke restaurants, gezellige cafés en leuke winkels in de buurt. In de omschrijvingen van de bezienswaardigheden geven we je alvast een paar tips.

Nog dit: we maakten deze tour eind augustus 2020. Corona verandert ons leven elke dag. Sommige elementen uit deze tour kunnen daarom net wat anders zijn op het moment dat jij op de fiets springt.
Coronaproof Antwerpen ontdekken? Dat doe je met de Velo Highlighttour.

Heb je geen Velo-Jaarkaart? Koop snel je Dagpas via www.velo-antwerpen.be.

Meer informatie over de werking van Velo vind je hier: https://www.velo-antwerpen.be/nl/hoe-het-werkt

VELO HIGHLIGHTTOUR

Centraal station

Een van de mooiste stations ter wereld staat in… Antwerpen. Dat zeggen onverdachte bronnen als Newsweek en The Telegraph. Geen betere plek om jouw tocht door Antwerpen te beginnen. Wandel voor je op de fiets springt even naar de perrons onder de indrukwekkende overkapping. Al meer dan een eeuw vertrekken hier treinen naar binnen- en buitenland. Vergeet ook zeker niet te passeren langs de al even impressionante inkomhal.

De zin om te fietsen is waarschijnlijk te groot om lang te talmen, maar wie met een fond de fiets op wil, vind hier genoeg mogelijkheden. Vooral op het gelijkvloers onder de sporen is er een groot aanbod aan snacks en drankjes.

Stadspark

Op de tweede stop zit je al meteen middenin de actie. Het stadspark is een plek met legendarische status in het wereldje van de skaters. Op twee, vier of meer wieltjes zoeven jong en minder jong hier over allerlei spectaculaire obstakels.

Op je Velo kan je rustig door het park peddelen. Met een grote speeltuin en een café biedt het Stadspark basisvoorzieningen die zowat alle leeftijden blij maken. Het is hier ook zalig mensen kijken, ze kuieren in alle vormen en kleuren over de paden door het groen.

Harmoniepark

Na het Stadspark volgt een kort tochtje via één van de drukkere delen van de tour (weliswaar altijd over een fietspad). Beloofd: het wordt er alleen maar kalmer op. Het ritje leidt naar een zusje van het Stadspark: het Harmoniepark.

Klein, maar fijn: die uitdrukking is op het lijf geschreven van deze knusse plek. De uitschieters: het bijzonder grote monument ter ere van componist Peter Benoit en de ferm uit de kluiten gewassen zitbanken. Het districtshuis van Antwerpen verhuist trouwens in 2021 naar het gebouw aan de rand van het park.

De Koninck

Wie Antwerpen en bier zegt, die kan niet om het Bolleke heen. Het iconische glas en dito bier beleven al een poos een revival. De overname door brouwerij Duvel Moortgat gaf niet alleen een nieuwe impuls aan het bier, maar ook aan de plek waar het wordt gebrouwen.

Hoe hard je ook je best doet: hier kán je gewoon niet met honger of dorst buitenwandelen. Vlees, kaas, brood, chocolade en ijs van topkwaliteit en met liefde bereid: check. Zes horecazaken voor wie z’n kostje niet zelf wil bereiden: eveneens check. En dan is er ook nog de interactieve tour door de stadsbrouwerij, uiteraard met degustatie.

Provinciehuis

Je proeft beter niet alle bieren van De Koninck. Buiten wacht immers het vervolg van de tour. Na een kort ritje door het Albertpark sta je aan de voet van een van de meest recente landmarks van Antwerpen: het provinciehuis. De Brusselse architect Xaveer De Geyter zorgde voor een opmerkelijk welkom voor wie Antwerpen langs het zuiden binnenkomt. De 683 driehoekige ramen en de dynamische vorm van het gebouw springen meteen in het oog.

Als je na de drie parken die je al passeerde nog meer groen wilt, maak dan even een ommetje door de tuin rond het provinciehuis. Je vindt er een selectie kunstwerken uit de provinciale collectie.

Sint-Laurentiuskerk

In de Markgavelei passeer je een van de meer opmerkelijke kerken van Antwerpen: de Sint-Laurentiuskerk. De vergelijking is lichtjes overdreven, maar het bouwwerk doet wat aan de Hagia Sophia in Istanbul denken. Het is dan ook gebouwd in de neo-Byzantijnse stijl.

Op deze fijne plek valt wel meer te beleven. Café Kamiel en overbuur Taverne De Grave geven honger en dorst geen kans. Het Hof van Leysen is een alleraardigst buurtparkje. En om de hoek vind je F.X. de Beukelaer, de stokerij waar de verfijnde Elixir d’Anvers ontstaat.

Vlinderpaleis

Dat een administratief gebouw geen grijze, eentonige blok beton hoeft te zijn, bewijst het Vlinderpaleis. De Britse toparchitect Richard Rogers realiseerde dit gerechtsgebouw in 2006. De opmerkelijke vleugels op het dak geven het gebouw zijn naam.

Het horeca-aanbod op de Bolivarplaats waaraan het Vlinderpaleis ligt, kan je doen twijfelen om nu al een eetpauze in te lassen. Frietjes, sushi, Grieks: het kan allemaal. In café Boekowski kan je niet alleen iets drinken. De rijen boeken tegen de muur geven je een mooi excuus om lang op café te hangen. Een goed boek, weet je wel.

FOMU

Alle Antwerpse topmusea in deze tour opnemen, dat lijkt onmogelijk. Maar we doen er toch graag enkele aan. Het eerste is FOMU, het fotografiemuseum. Wil je het bezoeken, koop dan je ticket vooraf. Zo wil men de bezoekers voldoende spreiden in deze coronatijden.

Naast werken uit de eigen collectie pakt FOMU geregeld uit met tijdelijke tentoonstellingen. Stephan Vanfleteren passeerde net de revue. In het najaar hebben twee vrouwelijke fotografen, Martine Franck en Lynne Cohen, een eigen expo. Je kan misschien je bezoek op een later tijdstip reserveren?

M HKA

Even verderop vind je een tweede topmuseum: M HKA. Het MoMA van ’t stad, zeg maar. Maar liefst 4.750 kunstwerken wachten hier op jou. Vergeet ook voor een bezoek aan M HKA niet je ticket vooraf te reserveren. Nood aan bevoorrading? Maak je keuze uit het forse horeca-aanbod op de Waalse of de Vlaamse Kaai. Samen vormen ze trouwens de gedempte Zuiderdokken.

Heb je nog tijd, wandel of fiets dan even tot aan de Schelde. De kaaien kregen een grondige make-over en het resultaat is best geslaagd. De overgang tussen stad en Schelde is een stuk vloeiender geworden.

Kloosterstraat

Op een Velo kan je makkelijk een tas transporteren. Maar je doortocht door de Kloosterstraat kan toch opbergproblemen opleveren. Tenminste als je hier afstapt en de vintage-, antiek- en brocantewinkels binnengaat. Vergeet gewoon niet dat je nog een behoorlijk stukje van de route voor de boeg. Maar misschien wil een bereidwillige handelaar je pas aangekochte spulletjes wel aan huis leveren?

Je kleerkast of interieur kan je hier naar hartenlust aanvullen. En omdat je hier veel vintagespullen vindt, is de kans groot dat je met iets unieks naar huis keert. Passeer je hier op zondag? Geen probleem, de winkels zijn gewoon open.

Voetgangerstunnel

Een van de meest iconische plekken van Antwerpen zit zowat 35 meter onder de grond. De Voetgangerstunnel of Sint-Annatunnel verbindt de linker- en rechteroever van de Schelde sinds 1933. De volledige oversteek zit niet in deze tour, maar daal toch maar even af.

De houten roltrappen doen hier al dienst sinds de opening van de tunnel. Zelfs geblinddoekt herkent een Antwerpenaar het geluid en de specifieke geur. Beneden wacht een koker van zowat 572 meter lang. Heel wat fotografen en andere kunstenaars lieten zich al inspireren door het haast hypnotiserend effect van de tunnel. Een ideetje voor jouw Instagram?

Kammenstraat

Er zijn van die straten die een en al mode ademen. De Kammenstraat is er zo eentje. Hier vind je winkels met bekende merken, exclusieve stukken en tweedehands parels naast elkaar. Je kan je looks trouwens niet alleen met textiel verfraaien. Juwelen, schoenen, lederwaren, piercings en tattoos: ook daarvoor is de Kammenstraat een prima bestemming.

Den Botaniek

Antwerpen pakt graag uit met haar atypisch karakter en dat is terecht. Neem nu Den Botaniek: een plantentuin verwacht je niet meteen in het midden van de stad. Maar hier groeien 2.000 verschillende plantensoorten in een dromerig decor. Locals spotten kan hier ook, want Den Botaniek kan heel wat Antwerpenaars bekoren.

Den Botaniek ligt naast het Sint-Elisabethziekenhuis en dat is geen toeval. In de 16de eeuw legde apotheker Peter van Coudenberghe de kruiden- en plantentuin aan. Met de geneeskrachtige planten bereidde hij medicijnen.

Theaterplein

Kom je op een weekdag langs dit ferm uit de kluiten gewassen plein? Dan spot je shoppers die van de Meir komen, skaters onder de indrukwekkende luifel en wie weet ook wel een verloren gelopen haan. Die laatste is misschien wel blijven hangen na de laatste Vogelenmarkt. Dat spektakel – ook wel Vogeltjesmarkt genoemd – is op zaterdag dé attractie op deze plek. Je vindt er kippen en andere gevederde dieren, naast een divers aanbod van andere kramen. Op zondag is het weer prijs: geen kleinvee dan, wel spijzen en dranken uit de vier windstreken.

Een constante op week- én weekenddagen? Dat zijn de vele horecazaken met uiterst gezellige terrasjes.

Rubenshuis

Antwerpen is Rubens en Rubens is Antwerpen. De grootmeester drukte zijn stempel op de stad. Dat deed hij ook met zijn stadspaleis aan de Wapper. Hier woonde hij met zijn gezin, maar werkte ook aan zijn indrukwekkend oeuvre.

Uiteraard schitteren hier verschillende werken van Rubens, maar ook van die andere Antwerpse grootmeester Antoon van Dyck. Ook de gebouwen dragen Rubens’ signatuur, want hij bepaalde hun uitzicht met grondige verbouwingen.

Net als in andere musea moet je ook hier vooraf een tijdsblok reserveren. Voordeel is dat je dan veilig en met een beperkt aantal bezoekers van het Rubenshuis kan genieten.

Meir

Niet alleen in Monopoly is de Meir erg gegeerd, ook in het echte leven is dit een van de populairste winkelstraten van het land. Velen komen naar hier voor de aanvulling van hun kleerkast en dat is logisch: het aanbod is ronduit indrukwekkend.

Check zeker ook Shopping Stadsfeestzaal. In hun jonge jaren stonden generaties Antwerpenaars hier nog op de dansvloer. Maar de historische zaal kreeg een tweede leven als decor voor een boel winkels en horeca. Dit is dan ook een fijne plek om even te verpozen tijdens de koopjes- of andere kledingjacht.

Sint-Carolus Borromeuskerk

Na de gezellige drukte van de Meir, kan je de rust over je laten neerdalen op het Hendrik Conscienceplein. Misschien krijg je er wel visioenen van een Italiaans stadspleintje, maar word je aangenaam wakker geschud als je naar de Sint-Carolus Borromeuskerk kijkt. Deze Antwerpse topper is uniek. De barokke parel werd gebouwd door de jezuïeten tussen 1615 en 1621. Rubens drukte mee zijn stempel op de gevel en de bekroning van de toren.

Een bezoek is tijdelijk niet mogelijk door het coronavirus. Maar zet je neer op een van de terrasjes op het plein of rond de fontein. Daar kan je de gevel bewonderen. Nog een tip: de Sint-Carolus Borromeuskerk heeft ook een andere zijde. Ga gewoon even de hoek om. Je ziet er meteen ook de kerktoren.

Kathedraal

La Esterella, De Strangers, Tourist LeMC : allemaal bezongen ze de Onze-Lieve-Vrouwe-toren. De 123 meter hoge torenspits waakt over de stad. Als een Antwerpenaar zich oriënteert, dan is het aan de hand van de kathedraal.

In 1521 was de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal klaar, maar liefst 169 jaar na de eerste steenlegging. Vandaag sta je hier voor het grootste gotische kerkgebouw van de Nederlanden. Binnenin wacht een gewijd interieur en onder meer vier werken van Rubens. In de vroegere Sint-Janskapel vind je bistro De Plek. Van een bijzondere locatie voor een drankje of een snack gesproken.

Omwille van het coronavirus is de kathedraal tijdelijk gesloten. Maar de indrukwekkende buitenkant van dit Antwerps icoon kan je natuurlijk dag en nacht bewonderen.

Grote Markt en stadhuis

Een vaste stop voor toeristen die Antwerpen bezoeken, is de Grote Markt. De blikvanger is natuurlijk het Stadhuis, maar het plein biedt nog wel meer fraais. De prachtige gevels van de gildehuizen en de Brabofontein zorgen voor een erg sfeervol decor.

De bouw van het stadhuis startte in 1561, vier jaar later was het renaissancebouwwerk klaar. Een enorme brand in 1576 liet enkel de muren staan. Maar de vlammen kregen het Stadhuis niet klein. Een tijdlang stond het gebouw in de steigers. Maar binnenkort zal het schitteren als nooit tevoren. Geniet ervan met een Bolleke op het terras van Den Engel of een van de vele anders cafés aan de Grote Markt.

DIVA

Antwerpen is de wereldhoofdstad van de diamant. Het schitterende steentje krijgt een ereplaats in DIVA, Home of Antwerp Diamonds. Maar ook juwelen en zilver staan er in de kijker. Dit is een van de meest recente musea van de stad. Het opende de deuren in 2018. De keuze voor deze locatie is veelzeggend. Al eeuwen geleden waren hier edelsmeden aan het werk.

De straat waaraan je de ingang van DIVA vindt, de Suikerrui, heeft nog meer in zijn mars. Drank en eten zijn er in overvloed, en dat is ook zo aan de Oude Koornmarkt even verderop. Vlak naast DIVA kan je de ruien induiken voor een ondergronds avontuur door de vroegere grachten en riolen van Antwerpen.

Het Steen

Het oudste gebouw van Antwerpen markeert de grens tussen de stad en haar rivier. De eerste stenen dateren al uit de 11de eeuw. Het Steen was een poortgebouw van de middeleeuwse burcht van Antwerpen.

Binnenkort wordt dit opnieuw een echte toegangspoort tot Antwerpen. Dan verhuist de infobalie toerisme naar hier. Toeristen die met een zee- of riviercruise Antwerpen bezoeken, komen hier langs een nieuw ponton de stad binnen. Ze zullen dan ook de geschiedenis van Antwerpen en Het Steen ontdekken in een interactief belevingsparcours. Maar ook voor andere bezoekers is dat een aanrader. En zelfs doorwinterde Antwerpenaars zullen er hun stad nog beter leren kennen.

Sint-Pauluskerk

Aan monumentale kerken is er in Antwerpen geen gebrek. De kathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn de bekendste, maar daarbij stopt het zeker niet. Neem nu de Sint-Pauluskerk. Ietwat ingesloten tussen de huizen, geeft ze haar geheimen pas echt prijs als je haar bezoekt. Meer dan vijftig schilderijen van meesters als Rubens, van Dyck en Jordaens: elk museum is stikjaloers op zo’n collectie. En dan is er nog de Calvarieberg, een tuin waar meer dan zestig levensgrote beelden de kruisiging van Christus tonen.

Momenteel zijn de kerkdeuren voorlopig nog dicht voor bezoek. Corona, weet je wel. Is dat ook het geval wanneer jij hier passeert, kom dan zeker nog eens terug voor al dat moois. Intussen kan je alvast de gevel aan de Nosestraat bewonderen.

MAS

Nog geen tien jaar is het MAS open, maar het is nu al een absolute klassieker in Antwerpen. Vaste en wisselende expo’s geven je een unieke kijk op Antwerpen en haar eeuwenlange contacten met de wereld. Samen met de indrukwekkende gevel is dat meer dan een goede reden om naar het MAS af te zakken.

En dan is er nog de 10de verdieping. Een bezoek aan het dak van het MAS blijft hangen. Het 360° zicht op Antwerpen, de Schelde en de haven kan je met niets vergelijken. Dit is een must-see, neem dat maar aan.

Jachthaven

Gert Verhulst is dan wel vertrokken met zijn vaartuig, maar je kan nog altijd heerlijk bootjes kijken in de Antwerpse jachthaven. Daarnaast kan je blijven staren naar het decor met dat indrukwekkende MAS. En de ligging is prima, zo tussen de oude stad en het Eilandje dat steeds meer uitgroeit tot een stemmige woon- en uitgaanswijk.

Heb je tijd? Zet je Velo dan even in een van de zes stations rond het dok en flaneer langs de kade. Veel meer heb je niet nodig om in vakantiesferen te komen. Een drankje, ijsje of steviger hapje kan perfect. Zeker aan de noordelijke kant van het Willem- en het Bonapartedok heb je keuze zat. Aan de zuidelijke zijde ligt dan weer het Sint-Felixpakhuis. Vandaag worden hier geen koffie, graan, kaas en tabak meer bewaard, maar wel 30 kilometer archieven.

Red Star Line Museum

Ooit was Antwerpen de laatste halte voor Noord-Amerika. Twee miljoen mensen staken met de stoomschepen van Red Star Line de oceaan over op weg naar een nieuwe toekomst. Maar ook vandaag nog gaan miljoenen mensen op zoek naar een nieuwe thuis. In de tentoonstelling in het Red Star Line Museum komen verleden en heden samen.

Van de vele redenen om te migreren is de liefde misschien wel de mooiste. Sinds 20 september loopt de tijdelijke tentoonstelling Destination Sweetheart. Brieven, getuigenissen en persoonlijke bezittingen vertellen verhalen die hartverwarmend, maar ook confronterend kunnen zijn.

Droogdokkenpark

De oevers van de Schelde oefenen een aantrekkingskracht uit op heel wat Antwerpenaars en bezoekers. In de bocht van de Schelde vind je het Droogdokkenpark, een van de jongste parken van Antwerpen. Het park is de groene trekpleister van het Droogdokkeneiland, genoemd naar de dokken waarin men vroeger schepen herstelde.

Het eerste deel van het park is al klaar: de Belvedère. Vanop dat zeshoekig uitkijkpunt heb je een schitterend zicht op de stad, maar ook op Linkeroever en de haven. Meteen is weer duidelijk hoeveel verschillende aspecten deze stad wel heeft. Klaar met kijken? Dan zoef je zalig met je Velo van de Belvedère naar beneden.

Havenhuis

De combinatie van historische en hedendaagse architectuur kan bijzonder geslaagd zijn. Kijk maar eens naar het Havenhuis. Zaha Hadid Architects bouwden een uitgekiende staaltje architectuur bovenop een beschermde brandweerkazerne. Het hedendaagse bouwwerk heeft de vorm van een diamant en is dus onlosmakelijk met Antwerpen verbonden.

Laat je vanop het plein voor het Havenhuis overweldigen door zo veel architecturale branie. Maar draai je zeker ook eens om. Voor je glinstert het water van het uitgestrekte Kattendijkdok. En in de verte prijken andere Antwerpse iconen zoals het MAS en de Boerentoren.

Als je verder fietst, passeer je de Mexicobruggen, bijzondere combinaties van staal en hout. Werp daar zeker eens een blik naar links. Op het Houtdok ligt een reeks woonboten. Nog dichter bij het water leven, kan je niet.

Indiëstraat

Het Eilandje is in volle groei. Haast elke dag lijkt er wel iets te bewegen. Niet vreemd dus dat deze wijk ook een boel creatieve ondernemers aantrekt. Neem nu de Antwerpse Brouw Compagnie. Die lanceerde in 2012 het Seefbier, naar een lang verdwenen recept uit de wijk Seefhoek.

In de Indiëstraat ligt het hoofdkwartier van deze Antwerpse brouwers. Niet alleen wordt het bier hier gebrouwen, je kan het ook proeven in de biergarten. Snacks en stevigere gerechten staan ook op het menu. Nood aan versterking om het laatste deel van de tour af te werken? Knijp hier dan de remmen maar dicht.

Parkbrug

Soms is een brug een bezienswaardigheid op zich. Neem nu de Parkbrug die sinds 2016 het Eilandje verbindt met Spoor Noord. Kom je van het Eilandje dan kan je kiezen voor de lift, maar je kan ook gebruikmaken van VeloComfort. Dat is een soort lopende band die jouw fiets naar boven stuwt. Let wel: knijp je rem dicht, anders bolt je fiets naar beneden.

De brug zelf wordt getekend door de uitsparingen in de wanden. Het spel van schaduw en licht evolueert naarmate je over de brug fietst. Op het einde wacht een fijne afdaling waarop je de trappers niet hoeft te gebruiken.

Park Spoor Noord

Moeilijk voor te stellen dat dit ooit een niemandsland was. Vandaag is Park Spoor Noord een van de populairste trekpleisters in deze omgeving. Want zeg nu zelf, 24 hectare parkzone op een boogscheut van de Grote Markt: da’s vrij uniek, niet? Drie gebouwen en twee watertorens herinneren nog aan de tijd dat dit een groot spoorwegemplacement was.

Kijk eens naar de andere bezoekers en je beseft dat de mogelijkheden in dit park haast eindeloos zijn. Op een weide is een wedstrijdje cricket aan de gang, even verder ligt een koppeltje te zonnen in het gras. Even handig als plezierig is het terras van Bar Noord, open van begin april tot midden oktober. Terwijl je geniet van een drankje of een pizza, kan je jouw kroost in de gaten houden in de speeltuin of de befaamde waterpartij.

IJzerlaan

Water doet een stad leven! De Schelde is natuurlijk dé blauwe ader van Antwerpen, maar ook elders is er water in de stad. Aan de IJzerlaan vind je sinds 2018 een nieuwe waterpartij. Het kanaal loopt van het Asiadok tot het Lobroekdok. De aangename kades vormen een ideale plekje om even te verpozen.

De IJzerlaan ligt middenin Antwerpen-Dam. Die wijk is niet groot, maar wel erg divers. Voormalige industriële gebouwen, huizen, de slachthuissite en bedrijven: je vindt ze allemaal op een zakdoek. En dan zijn er nog de cafés, snackbars en restaurants op het Damplein en andere hoekjes van deze bijzondere wijk.

Spoor Oost

Niet zo gek ver van Spoor Noord ligt… Spoor Oost. Deze open vlakte van 10,8 hectare is minder bekend, maar ook de moeite waard. Liefhebbers van industriële archeologie halen hier hun hart op. Enorme spoorwegkranen bepalen het gezicht dit voormalig spoorwegterrein.

Ga zeker ook op zoek naar de picknickbanken en de speel- en sportterreinen. Je leeft je hier uit op basket- en voetbalveldjes, tennisbanen en een fietsparcours. Sinds 2015 is Spoor Oost ook de thuishaven van de kermis der kermissen. Nooit gehoord van karakollen of lacquemants? Kom dan zeker nog eens terug voor de Sinksenfoor.

Krugerpark

Het Krugerpark is in Borgerhout en wijde omstreken wereldberoemd als het Krugerplein.

De groene oase is populair bij spelende kinderen, chillende jongeren en kuierende volwassenen. Maar ook bij liefhebbers van een fris biertje (Bar Leon!), een nog frisser ijsje (Borgo Gelato!) of een goed pak friet (Frituur Sam!). Zelfs wie van veldrijden houdt, komt hier aan z’n trekken tijdens de jaarlijkse KrugerKross.

De Roma

In 2003 gebeurde iets bijzonders op de Turnhoutsebaan: de deuren van de voormalige Cinema Roma zwaaiden weer open. Ontelbaar veel uren inzet van vrijwilligers zorgden ervoor dat de majestueuze cinemazaal werd gerenoveerd – een operatie die pas in 2015 helemaal rond was. Vandaag vertoont De Roma nog steeds films. Maar het is vooral ook een trekpleister voor concerten en sociaal-culturele activiteiten.

De coronacrisis zorgt ervoor dat de deuren van De Roma in 2020 gesloten blijven. Helemaal dicht is dit wonderlijke gebouw echter niet: café-restaurant AMOR blijft open.

Moorkensplein

Centraal op het Moorkensplein staat het districtshuis van Borgerhout. Je kan er ook echt niet naast kijken. Het imposante gebouw uit 1886-1889 met torentjes waakt over het plein. Het Moorkensplein zelf kreeg onlangs een make-over en is een fijne plek om te vertoeven. Dat is helemaal zo omdat er best wat horeca op het plein te vinden is. Wandel gewoon even rond en maak je keuze.

En als je dan toch op wandel bent, ga dan even door de Eliaertsstraat naar de Turnhoutsebaan. Je komt er niet alleen in een erg bedrijvig stukje Borgerhout met een ruim aanbod voedings- en andere winkels. Je botst er ook op de opmerkelijke architectuur van het duurzame kantoorgebouw Mundo A en het achterliggende EcoHuis, dé plek voor info over duurzaam wonen.

Van Wesenbekestraat

Dichter bij Azië kom je in Antwerpen niet dan in de Van Wesenbekestraat. Twee beelden van leeuwen verwelkomen je bij het begin van de straat. Ze zetten de toon voor wat volgt: een aaneenschakeling van restaurants en winkels met vooral Chinese specialiteiten. Die link met China wordt extra in de verf gezet door de Chinese toegangspoort aan de kant van het Centraal Station. De poort werd trouwens in China gemaakt en dan naar Antwerpen verscheept.

Wandel zeker ook even de Criée binnen. De overdekte versmarkt is een begrip in Antwerpen voor al wie van lekker eten houdt.

Nog dit: de combinatie van kasseien en tramsporen maken de Van Wesenbekestraat wat uitdagender voor fietsers. De stoepen zijn dan weer aan de smalle kant en kunnen nogal druk zijn om met je fiets aan de hand te passeren. Je kan je Velo deponeren in een van de vlakbij gelegen stations.

Chocolate Nation

Nog meer trek in lekkers? Bezoek dan Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum van ons land. Je ontdekt er de vele verhalen achter een van dé Belgische specialiteiten. Chocolade prikkelt de fantasie en dat is ook te merken aan de bijzondere inrichting van dit museum.

Wil je jezelf trakteren op een zoete beloning nu je deze Highlighttour bijna hebt afgerond? Ga dan even langs de shop van Chocolate Nation. Geen beter middel om je suikers weer aan te vullen dan met een stukje chocolade.

ZOO

Eindigen doe je in schoonheid met de ZOO, een Antwerps monument dat al bestaat sinds 1843. Heel wat gebouwen dateren dan ook uit de 19de eeuw. Check bijvoorbeeld de betoverende Egyptische Tempel. Maar de tijd staat hier niet stil. Zo worden de dierenverblijven voortdurend aangepast aan de hedendaagse verwachtingen rond dierenwelzijn en bezoekerservaring.

De knappe gebouwen en betoverende tuinen van de ZOO zijn een absolute aanrader. Maar dé sterren zijn natuurlijk de dieren. Met 5.000 zijn ze, van 950 verschillende soorten. Neem zeker een gratis plan mee, zo vind je al die kruipende, lopende, vliegende of zwemmende exemplaren terug.

Reserveer een test moment

Reserveer

Zoek een Venturelli dealer dichtbij, in je buurt

voeg je postcode in en we vinden alle dealers in je buurt.

Download de Venturelli Catalogus

Download