Nieuws van Venturelli

Op bezoek bij Marc van Rooij, president van Shimano Europa

Op bezoek bij Marc van Rooij, president van Shimano Europa

06 januari 2021

‘We zijn overvallen door een tsunami aan orders’

Door die explosieve vraag naar fietsen staat een veelvoud aan fietsfabrikanten aan het hek van Shimano te rammelen met dringende aanvragen voor componenten. Hoe gaat u die allemaal tevredenstellen?

Marc van Rooij: “Ik geloof dat de schaarsheid in de markt momenteel niet alleen bij ons speelt. We zijn overvallen door een tsunami aan orders die binnenkomen en niet voorzien is. Dat geldt voor ons, maar in feite voor iedereen. Toen corona kwam, midden maart, hadden wij een afspraak met een fabrikant waarmee wij om tafel gingen. Die gaven ons op 11 maart nog aan dat het hun grootste zorg was om producten vanuit China op tijd naar Europa te krijgen. Als corona hier toeslaat zullen we wellicht 10-15% van onze orders moeten cancellen. Het zal een hele beperkte invloed hebben, zeiden ze. Een week later wordt bijna de helft van alle orders geannuleerd, door diezelfde fabrikant. Een maand later krijgen we de vraag of we de orders, die gecanceld zijn, alsnog kunnen leveren. Om aan te geven hoe chaotisch die ordering op dat moment verliep. En gecancelled is gecancelled bij ons. Wij kunnen een maand later niet bekijken of dat, wat aan jou toebedeeld was, alsnog geleverd kan worden. Dat kan niet bij ons, omdat wij werken volgens het first-in-first-out principe. Dat betekent dus dat er een totale herschikking van de beschikbare hoeveelheden kwam, op basis van de productie die we hebben. En daar moesten we natuurlijk ook in opschalen. Wij kunnen wel opschalen, maar niet in de aantallen die gevraagd werden. De order intake, die voor de tweede helft van dit jaar en de eerste helft van volgend jaar geldt, is zó exorbitant hoog, dat wij in die productie helemaal niet kúnnen opschalen. We kijken wel degelijk naar de order-intake die we hebben en proberen daar de juiste balans in te vinden. In die zin dat we, waar mogelijk, bij bepaalde productcategorieën proberen bij te schalen, maar dat is wel beperkt. We zitten daarom met hele lange leadtimes en die zullen de komende periode ook wel blijven. We zijn natuurlijk hartstikke blij met alle orders, maar iemand die vandaag 100 verkoopt en voor 200 bestelt, daar gaan we wel mee in discussie. Probeer een realistische order intake op te stellen, die te verantwoorden is. Als een order-intake onevenredig groot is, dan stellen we vragen en willen we meer achtergrondinformatie krijgen.”

In het verleden is het wel eens vaker voorgekomen dat fietsfabrikanten massaal bestelden om maar niet mis te grijpen. Toen heeft Shimano iedereen verzocht kritisch naar de orders te kijken en die, waar mogelijk, af te schalen. Ik wilde eigen vragen of zo’n actie nu ook een optie is, maar u heeft het antwoord net al gegeven.
Marc van Rooij: “Het is de enige manier. Als je productie moet opschalen, wat we natuurlijk wel proberen te doen, dan moet je nieuwe machines laten komen. Dan ben je bijna een jaar verder voordat alles geïmplementeerd is en je daadwerkelijk produceert. Heel erg snel anticiperen op dergelijke tsunami taferelen, daartoe zijn we niet in staat. En wie geeft ons de garantie dat deze situatie over 3 jaar nog zo is? Voor seizoen 2020/2021 is onze outlook erg positief. We hebben dit soort situaties wel eens eerder meegemaakt, alleen niet op basis van een coronavirus, maar wel op basis van heel mooi weer, dat heel vroeg in het voorjaar begon een heel lang aanhield, tot de late herfst. Het opmerkelijke was, dat we het daaropvolgende jaar eigenlijk nog een betere business hadden. Dat kwam omdat we backfill hadden van de orders van fabrikanten. We hadden ook een backfill van de dealers, waar de voorraden opgedroogd waren en er kwam een soort tweede golf vanuit de markt, van mensen die het allemaal wel gezien hadden bij vrienden, kennissen en familie en dachten ‘dat wil ik ook wel’. Dat voorspelt dus voor 2021 veel goeds. Ik geloof zeker dat fietsen een veel grotere plek gaat innemen bij consumenten en veel meer mensen op de fiets zullen stappen. Er zal ook wel weer een vervlakking komen, maar ik denk wel dat het op een hoger niveau komt, dan we tot op heden hebben gehad. De enige onzekere factor die hier speelt, al denk ik dat die voor ons beperkt zou kunnen zijn, is wat de invloed van de economische terugval gaat betekenen. Hoe gaat dat de portemonnee van de consument raken? Dat zal de vraag blijven, die wij ook niet kunnen beantwoorden.”

Volgend jaar bestaat Shimano 100 jaar. Gaat dat nog groots gevierd worden?
Marc van Rooij: “Het was de bedoeling dat we een mooie festiviteit in Japan zouden hebben, op 16 maart, maar die is uiteraard gecancelled. We zouden ook nog een lente-evenement in Europa organiseren, maar die gaat ook niet door. In Japan is het nu naar achteren geschoven en dan zou het ergens in oktober moeten gaan plaatsvinden. Voor Europa is daar nog geen ei over gelegd, afhankelijk van hoe corona zich ontwikkelt. Het ziet er goed uit met de aanstaande vaccinaties, maar het blijkt natuurlijk toch nog koffiedik kijken hoe het zich ontwikkelt. We zullen er op z’n Japans, en dat betekent nederig, aandacht aan besteden. In de huidige omstandigheden zal het er anders uitzien dan we aanvankelijk dachten.”

Reserveer een test moment

Reserveer

Zoek een Venturelli dealer dichtbij, in je buurt

voeg je postcode in en we vinden alle dealers in je buurt.

Download de Venturelli Catalogus

Download